Палео диетата е план за хранене, базиран на храни, които хората

...
Палео диетата е план за хранене, базиран на храни, които хората
Коментари Харесай

Диета с храни от палеолита стана хит в нашето съвремие

Палео диетата е проект за хранене, основан на храни, които хората може да са яли по време на палеолита. Епохата на палеолита датира от преди към 2,5 милиона до 10 000 години.

Модерната палео диета включва плодове, зеленчуци, чисто месо, риба, яйца, ядки и семена. Това са храни, които в предишното хората са можели да си набират посредством лов и събиране. Не включва храни, които са станали по-често срещани, когато дребното земеделие е почнало преди към 10 000 години. Тези храни включват зърнени храни, бобови растения и млечни артикули.

Други имена за палео диета включват диета от палеолита, диета от каменната епоха, диета на ловец-събирач и диета на пещерния човек.

Целта на палео диетата е да се ядат храни, които евентуално са се яли от ранните хора, написа Puls.bg. Диетата се основава на концепцията, че нашите гени не са добре приспособени за актуалните диети, произлезли от земеделието.

Земеделието направи храни като зърнени и бобови растения по-лесно налични. И вкара млечни артикули. Също по този начин земеделието промени диетите на животните, които хората ядяха. Идеята на палео диетата е, че тези промени в диетата изпреварват способността на човешкото тяло да се трансформира или приспособява. Смята се, че това противоречие способства за затлъстяването, диабета и сърдечните болести през днешния ден.

Ползи от палео диетата:

1. Отслабване:

Засищане: Високото наличие на протеини и фибри може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго, намалявайки общия банкет на калории.

Намален калориен банкет: Премахването на модифицираните храни и рафинираните захари може естествено да понижи потреблението на калории.

2. Подобрен надзор на кръвната захар:

Нисък гликемичен показател: Диетата се концентрира върху храни с по-нисък гликемичен показател, които могат да оказват помощ за стабилизиране на равнищата на кръвната захар и да понижат риска от диабет вид 2.

Инсулинова сензитивност: Повишеният банкет на цели, непреработени храни може да усъвършенства инсулиновата сензитивност.

3. По-добро здраве на сърцето:

Намалено инфектиране: Диетата е богата на противовъзпалителни храни като плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, които могат да бъдат от изгода за здравето на сърцето.

Здравословни мазнини: Набляга на приема на омега-3 мастни киселини от източници като риба, които са потребни за здравето на сърцето.

4. Подобрено храносмилане:

Висок банкет на фибри: Акцентът на диетата върху плодовете и зеленчуците усилва приема на фибри, което може да насърчи по-доброто храносмилане и постоянните придвижвания на червата.

Намалено отичане на корема: Елиминирането на модифицирани храни и зърнени храни може да понижи подуването на корема и други храносмилателни проблеми.

5. Повишен банкет на хранителни субстанции:

Наситени с хранителни субстанции храни: Фокусира се върху богати на хранителни субстанции храни, което води до по-висок банкет на витамини, минерали и антиоксиданти.

Цели храни: Дава приоритет на пълнозърнестите храни пред модифицираните разновидности, подобрявайки общото качество на питателните субстанции.

6. Подобрени енергийни равнища:

Постоянно енергийно доставяне: Чрез отбягване на рафинирани захари и модифицирани храни диетата може да помогне за поддържане на постоянни енергийни равнища през целия ден.

Балансирано хранене: Осигурява уравновесена композиция от макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) за поддържана сила.

7. Потенциал за усъвършенствано психологично здраве:

Здраве на мозъка: Високият банкет на омега-3 мастни киселини и други съществени хранителни субстанции може да поддържа здравето на мозъка и когнитивната функционалност.

Стабилност на настроението: Балансираните равнища на кръвната захар могат да допринесат за непоклатимост на настроението и понижаване на възприятието на нервност или тревога.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР